22 сладких турецких десерта, которые вы должны попробовать

22 сладких турецких десерта, которые вы должны попробовать в 2023 году

Three Versions in One

As most of you have already noticed there are photos of two different preamplifier projects. One has the tubes protruding through the top top and the other preamp has them inside the enclosure. The preamp with the tubes located inside the chassis has identical active circuitry, but has wireless remote volume and input selection. Additionally it has a pass through mode for use as a passive preamp. The wireless portion is handled by modular units which could be used as a separate passive preamp. I have included details on building all three tube preamplifier possibilities. The wooden enclosure is available in limited quantities from an outside source.

Творожный пирог

Ингредиенты:

  • Творог жирный 500 г
  • Масло сливочное 60 г
  • Печенье бисквитное 200 г
  • Сахар 100 г
  • Лайм 1/2 шт.
  • Яйцо куриное 3 шт.

Способ приготовления:

  1. Печенье измельчить и смешать с 50 г предварительно размягченного сливочного масла. Оставшимся сливочным маслом смазать разъемную форму для выпечки и выложить в нее массу основу из печенья.
  2. Творог протереть через сито, чтобы он стал более воздушным. В отдельной емкости взбить миксером желтки с сахаром в светлую кремовую массу. Соединить творог со взбитыми желтками, полить соком половины лайма и тщательно перемешать.
  3. Выложить творожную начинку в форму для выпечки поверх основы из печенья. Убрать пирог в морозильник на 3 часа.

Measured Performance — ECC802S Tube SRPP Preamplifier

Frequency response of the SRPP Preamplifier circuit with JJ ECC802S tubes was from 10 Hz to 50 kHz within 0.1 dB. The high end was down 0.8 dB at 100 kHz. Distortion at 1 volt output was at the limits of my test gear (under 0.1%) at any frequency. Maximum output was over 15 volts (into a 50 k-ohm and 100 pF load) at the same distortion and response levels. Signal to noise was at the limits of my ability to measure at approximately -90 dB (ref. 1 volt). Gain was 7 (about 17 dBV). I did not use the capacitor to bypass the cathodes as I did not need the additional gain. Square wave response was excellent. This is one of a few similar pieces of tube equipment that can deliver clean 10 volt square waves at 40 kHz. With the 100 uF capacitor in place the gain rises to 11 (about 21 dBV). Sonically, I could not tell the difference between the two gain settings, but since I believe the fewer parts the better and I did not need the gain I left it out.

The performance testing equipment setup consisted of:

  • HP 331A Distortion Analyzer
  • APC H10 Power Conditioner (120VAC output)
  • Several digital volt meters

ECC802S (12AU7 / ECC82) SRPP Preamp Circuit Details

So let’s get to the preamp project deatils. It has a reasonable input impedance of around 100 k-ohms and an output impedance of around 3 k-ohms. This is suitable for nearly all sources equipment and power amplifiers. Long cable runs and low impedance (input) power amps may require a series resistor of between 220 and 2700 ohms in the output of the preamp to maintain linear response. A pair of 2.2 k-ohm resistors are used in this instance. This allows for connection of both a set of main power amps and a set of subwoofer amps with reduced interaction between them. The voltage gain of this srpp preamplifier circuit can be either 7 times (17 dB) or 11 times (21 dB) — The choice is up to the builder. The only difference in the circuit is whether or not the cathode of the lower triode is bypassed (with a capacitor) or not. If you choose to bypass the cathode for higher gain, be sure to use a good quality capacitor. Elna Silmac, Black Gate or similar capacitors are fine in this role. As an aside, if you use the unbypassed version, you can to some extent tailor the top end response with a small bypass capacitor across the cathode resistor. I found that a 0.0047 uF capacitor gave a noticeable boost at 20 kHz. This could be used if you have some equipment that is connected with long cables to compensate for the losses in the cable. All resistors in the active part of the circuit are 1% Dale metal film although other brands and types should be fine. The volume control (potentiometer) is an Alps Blue in the Type I preamp. In the Type II with remote control a Alps Black motorized potentiometer is used.

Figure 1: ForeWatt Type I — ECC802S / 12AU7 / ECC82 Tube Preamplifier Schematic

Figure 2: ForeWatt Type II — ECC802S / 12AU7 / ECC82 Tube Preamplifier Schematic (with Remote Control)

Мини-чизкейк

Ингредиенты: 

  • Бисквитное печенье 1 стакан
  • Малина 350 г
  • Малиновый джем 100 г
  • Сливочный сыр (маскарпоне) 350 г
  • Сахар 3 ст. л.
  • Сливки 33-35%-жирности 1 стакан
  • Лимонный сок 1 ст. л.

Способ приготовления: 

  1. Приготовьте сливочный пудинг. Сливочный сыр взбейте с сахаром с помощью миксера до однородной массы. 
  2. Уменьшите скорость до минимума и аккуратно влейте сливки. Хорошо перемешайте. 
  3. Увеличьте скорость до максимума и взбивайте еще 2 минуты. Добавьте лимонный сок и перемешайте. 
  4. Раскрошите печенье. Разделите бисквитную крошку на столько частей, сколько баночек с чизкейком вы планируете приготовить. Выложите печень на дно посуды ровным слоем. 
  5. Сверху выложите начинку слоями. Ингредиенты должны чередоваться в такой последовательности: сырная масса — ягоды — сырная масса — джем — сырная масса — ягоды. 
  6. Отправьте чизкейк в холодильник на 2 часа. 

Listening Notes — ECC802S Tube SRPP Preamplifier

What does it sound like? IMHO really great. I used the following equipment to do the listening tests: Sources were a modified Marantz 5001 CD player, Dual 701 direct drive turntable with Grado Silver Prestige cartridge, power amplifiers were a pair of Odd Blocks (the original prototypes) with Blue Glass JJ KT88 tubes, for main speakers Martin Logan Vistas accompanied with dual 15 inch subwoofers fed by a Marchand 24 dB / octave electronic crossover set at 50 Hz and a 50 watt per channel LM3875 chip amp (with flat response to DC!). With the ForeWatt there is lots of detail, a wide soundstage and response from below audible frequencies to above them. Very clean sound and that typical warm lush tube sound. Using just the passive section of the one preamp the sound was as you would expect, very clean and detailed. Switching back and forth between the active and passive modes reveals that the preamp sounds much the same in either mode. The biggest difference is of course the gain as an active preamp. I use short, balanced, shielded interconnects from the preamp to the amps. I suspect that using high capacitance or long ones would affect the signal balance, particularly at high frequencies in the passive mode as the control is 100k.

Шоколадно-клубничный торт

Ингредиенты:

  • Шоколадное бисквитное печенье 24 шт.
  • Сливочное масло 5 ст. л.
  • Сливочный сыр 120 г
  • Густые сливки 1/2 чашки
  • Сахарная пудра 1/2 чашки
  • Клубничный джем 600 мл
  • Свежая клубника 2 чашки
  • Темный шоколад 1 чашка

Способ приготовления:

  1. С помощью блендера или кухонного комбайна смешайте шоколадное печенье в мелкую крошку. 
  2. Добавьте сливочное масло и перемешайте. Снова взбейте. 
  3. Выложите крошку на дно формы для выпекания ровным слоем. 
  4. В миске среднего размера смешайте сливочный сыр, сливки и сахарную пудру. Взбейте до густого крема. 
  5. Смешайте крем с клубничным джемом. Выложите ровным слоем поверх шоколадной крошки. Охладите минимум 2 часа. 
  6. Украсьте торт клубникой. 
  7. Растопите темный шоколад и полейте торт сверху. Подавайте к столу!

General Design Goals

For those of you who have looked at some of the other projects I have designed you are familiar that I insist that the end project have certain qualities. It must be quiet. I hate hum and noise. A signal to noise ratio of around 90 dB seems to suit me. More is better. The response must go from below 20 Hz to at least 20 kHz within 1 dB. Most of my projects are flat down to 10 Hz and go well past 20 kHz. I actually design in some high filter aspects so that the preamplifier will not pick up radio stations and other junk above audio frequencies. Distortion must be low. For a valve tube amp a maximum of 1% at full output is pretty good. For a preamp 0.1% or less is needed. A consequence of these limits, is that all components need to be of good quality and careful attention to the design and layout is required. Unfortunately, and particularly with valve power amplifiers these things raise the cost. I use whatever parts are best for the application and am not be concerned about cost or type. If a simple carbon resistor will do, then it gets used. If a 1% polyester capacitor is needed, it will be used. That is part of the reason for one very obvious departure in my projects from many tube designs. I use exclusively solid state rectifiers. True they are all fast recovery types, but still they are solid state devices. They do the job I require well. If you prefer tube rectification, fine, you will need to obtain a different power transformer and make some other circuit adjustments. If you go this route please let me know how it works out.

Additional Information

Another DIYer replaced much of the power supply with a high voltage SS regulator and small poly caps. He indicated that it added «speed» to the preamp. I have yet to try that modification, but it certainly could work. My reference system is on the fast side and additional speed is not something that I desire. If someone else tries this I would like to hear the results. For those of you who do not want to source the parts for this project, like most of my other projects kits will be available from OddWatt Audio. I am happy to support either DIY or kit builds. The wood cases were courtesy of another diyer (thanks Jeff) and if you sweet talk him (and pay him as well) he might be convinced to make some for you. For the latest information about this project, see the ForeWatt Tube SRPP Preamplifier Support / Update Thread.

Клубничный торт из крекеров

Ингредиенты:

  • Свежая или замороженная клубника 2 кг
  • Густые сливки 500 г
  • Крекер, лучше квадратный 500 г
  • Сахар 1 стакан
  • Черный шоколад для украшения 50 г
  • Ванильный сахар 1 пакетик

Способ приготовления:

  1. Клубнику отделить от черешков, перебрать, хорошо промыть проточной водой и оставить в дуршлаге, чтобы стекла лишняя вода. После отложить несколько ягод для украшения торта, а остальные ягоды порезать тонкими ломтиками.
  2. Сливки взбить с сахаром и ванильным сахаром в густой крем. Разделить крекеры на 4 равных части или на несколько частей по размеру блюда, в котором будет готовиться торт.
  3. В блюдо для приготовления клубничного торта выложить первый слой крекеров, покрыть взбитыми сливками, а на них выложить ломтики клубники. Так повторить со всеми слоями. Верхний слой сливок украсить ломтиками клубники и той клубникой, которая осталась для украшения.

Тирамису

Ингредиенты:

  • Крепкий кофе комнатной температуры 120 мл
  • Сухое вино (разделить на 2 части) 60 мл
  • Ванильный экстракт (опционально) 2 ч. л.
  • Яичные желтки 3 шт.
  • Гранулированный сахар (разделить пополам) 50 г
  • Шоколадный маскарпоне 225 г
  • Сливки 35% 175 мл
  • Печенье савоярди 18-20 шт.
  • Темный шоколад (или какао) 30 г

Способ приготовления:

  1. Готовим кофе и смешаем с 2-мя столовыми ложками вина, ванильным экстрактом и одной ложкой сахара в небольшой, но широкой миске.
  2. Хорошо взбиваем желтки с 2-мя столовыми ложками вина и 3-мя столовыми ложками гранулированного сахара в миске над кастрюлей с медленно кипящей водой до тех пор, пока в кастрюле не останется одна треть от первоначального объема воды (от 5 до 8 минут). Чтобы облегчить работу, воспользуйтесь венчиком или миксером на средней скорости.

Творожный десерт

Ингредиенты: 

  • Мягкий творог 500 г
  • Сметана 10%-жирности 300 г
  • Желатин 30 г
  • Сахар по вкусу
  • Фрукты или ягоды по вкусу

Способ приготовления: 

  1. Смешайте творог и сметану до однородной массы. Добавьте сахар по вкусу.
  2. Желатин залейте стаканом воды на 10 минут. Затем поставьте на медленный огонь и, не доводя до кипения, постоянно помешивая, дождитесь, пока желатин полностью не растворится в воде.
  3. Тонкой струйкой влейте желатин в творожно-сметанную массу и тщательно перемешайте. Масса должна получиться жидкой. 
  4. Любимые фрукты или ягоды выложите на дно формы. Залейте получившейся смесью и уберите в холодильник на 2 часа.
  5. Перед подачей украсьте сиропом, веточкой мяты и любимыми ягодами.

ForeWatt: DIY ECC802S SRPP Tube Preamplifier

After designing and building a number of vacuum tube (valve) power amplifiers I decided to build a tube preamplifier. I did a lot of searching for the «right» design and really could not find one I liked. Not that there are no good ones out there, just none that inspired me. After the success with the various Odd Block amplifiers:

  • OddBlocks: DIY KT88 / 6550 Tube Push-Pull Monoblock Amplifier Kit
  • PoddWatt: DIY 5751 SRPP / EL84 (6BQ5) Push-Pull Tube Amp Project
  • OddBlocks: DIY KT88 / 6550 Push-Pull Mono Block Tube Amp Project
  • DIY OddWatt 6CA7 / EL34 / KT66 / KT77 Tube PP Stereo Amp Project
  • DIY OddWatt ECC802S SRPP / EL84 Push-Pull Tube Amplifer Project

that used a SRPP (shunt-regulated PP) driver stage I started to do some research and modeling on a SRPP. The advantages of such a line stage are much the same as those when a SRPP is used as a driver. Good linearity, low distortion, low impedance output, good power supply noise rejection and modest gain. The research also indicated that the gain needed was usually between 3 and 10. This is a perfect application for a tube SRPP. There are many ways to determine what tubes to use in any given project and a line stage is certainly no exception. My method is to determine how much gain I need and then select a tube that has an amplification factor of about twice what I need. The gain in this case fit right in with one of my favorite tube types the ECC802S. The ECC802S is a variation of the 12AU7 / ECC82 family of vacuum tubes. Others may prefer different tubes but I have had good success with the ECC802S from JJ/Tesla. The actual design process for a SRPP stage is really best started with some type of modeling program. Otherwise you will probably have to make many test set ups to find good values for the components. If you don’t have a distortion analyzer, good dual trace oscilloscope scope and low distortion signal generator, you will be in for a lot of trial and error (mostly error) to get something reasonable. I also considered using a Mu-follower stage. This is quite similar to a SRPP and often has some advantages (like lower output impedance). In the long run I was unable to come up with a Mu stage that I felt performed better than the SRPP.

Photograph 1: ForeWatt Type II Preamplifier with tubes inside the case

Warning: This project is based on the use of vacuum tubes and contains potentially dangerous voltages. If you are unfamiliar with the hazards or uncomfortable working with such voltages, please don’t risk your health or possibly life building the preamp.

Десерт с инжиром, кокосовой стружкой и орехами

Ингредиенты: 

Для основы:

  • Грецкие орехи 1/2 стакана
  • Миндаль 1/4 стакана
  • Кокосовая стружка 2 ст. л.
  • Льняные семена 2 ст. л.
  • Сушеный инжир 1/2 стакана
  • Финики 1/2 стакана
  • Вода 1/2 ст. л.
  • Молотая корица 1/2 ч. л.

Для крема:

  • Кешью 1/2 стакана
  • Кокосовое молоко 1/2 стакана
  • Кокосовая стружка 1/2 стакана
  • Мёд 2 ст. л.
  • Ванилин 1/2 ч. л.

Для подачи:

Инжир по вкусу

Способ приготовления: 

  1. Все ингредиенты для основы соедините в кухонном комбайне и измельчите. Контейнер застелите пищевой пленкой. Переложите смесь в него, примните лопаткой и отправьте в морозильную камеру до загустения. 
  2. Тем временем в кухонный комбайн поместите орехи кешью и измельчите в течение нескольких минут. 
  3. При включенном комбайне постепенно влейте кокосовое молоко и мёд. Добавьте ванилин. Продолжайте взбивать, пока смесь не станет мягкой и сливочной. 
  4. Затем добавьте кокосовую стружку и снова взбейте. 
  5. Добавьте основу из морозильной камеры и залейте получившимся сливочным кремом. Верните в морозильную камеру еще на 2 часа. 
  6. Перед подачей подержите десерт в холодильнике 15 минут. 
  7. Украсьте блюдо ломтиками инжира и подавайте к столу. 
Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Детский сад Всезнайка
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: