Подвиг щелкунчика

Kodak ektachrome 64: просроченное чудо 1991 года!

Арахис (бобы)

На 100 г: Жиры 48,1 г | Белки 26,0 г | Углеводы 8,6 г | Минеральные вещества 12,4 г | Витамины 0,45 мг | Энергетическая ценность 571 ккал

Земляные орехи, или арахис (Arachis), травянистое растение семейства мотыльковых. Родина арахиса Южная Америка. Кроме внешних желто-оранжевых цветков, собранных в соцветия на стелющемся по земле стебле, на этом растении имеются также так называемые закрытоцветущие цветки, цветоножки которых проникают глубоко в землю, где и прорастают в полной темноте. Образовавшиеся подземные плоды являются бобами, под хрупкой красной, темно- или светло-коричневой оболочкой которых содержится от 1 до 5 ядер. Бобы арахиса ценнейшая культура, обладающая хорошо сбалансированным и необходимым для человека содержанием белков, жиров и углеводов. Даже небольшое количество съеденных орехов надолго дает ощущение сытости. А потому большая часть этих орехов идет на приготовление масла, по пищевым качествам превосходящего многие другие растительные масла. Именно из-за этого его возделывают в 43 странах мира.

Как вспомогательное средство арахис используется при повышенном содержании холестерина, бессоннице, сильной утомляемости, а также при ожирении.

Суфле из грецких орехов Ингредиенты: 20 шт. грецких орехов, 1/2 ст. сахарного песка, 1/4 ст. жирных сливок, 5 желтков, 10 белков.

Истолченные орехи смешать с 5 белками, затем взбить желтки с 1/4 стакана сахара и сливками. Соединить орехи с желтковой смесью и нагреть на плите, не доводя до кипения. Теплую массу протереть через крупное сито и уложить в форму. Сверху залить взбитыми в пену оставшимися белками и сахарным песком и на 5 минут поставить в духовку, разогретую до 200°С. На стол суфле подавать теплым.

Салат арахисовый Ингредиенты: 125 г арахисовых орехов, 4 средних помидора, 1 луковица, красный перец.

Обжаренный арахис пропустить через мясорубку. Помидоры очистить от кожуры и нарезать кубиками. Лук измельчить и обдать кипятком. Перемешать все ингредиенты, заправить салат 1 столовой ложкой растительного масла и щепоткой красного перца. Подавать охлажденным.

Бутерброды с кедровой массой Ингредиенты: 60 г брынзы, 80 г сливочного масла, 10 молодых листьев подорожника, 1 ст. ложка рубленого укропа, 1 ст. ложка ядер кедровых орехов.

Брынзу и кедровые орехи растереть со сливочным маслом до получения однородной массы, добавить укроп и листья подорожника. Все хорошо промешать и намазать на ломтики хлеба.

Соус с кешью Ингредиенты: 125 г несоленых жареных орехов кешью, 1 ст. ложка растительного рафинированного масла, 3/4 стакана йогурта без добавок, 2 зубчика чеснока, 1 ст. ложка лимонного сока, 1 ст. ложка соевого соуса, 1/4 ч. ложки молотого красного перца.

Максимально измельчить орехи и чеснок, добавить остальные ингредиенты и миксером взбить все до состояния однородной массы и посолить. Полученным соусом полить горячую курицу и украсить блюдо зеленью.

Кокосовый гарнир Ингредиенты: 200 г риса «Жасмин», 1 ст. ложки рафинированного растительного масла, 100 г кокосовой стружки, 1/4 ч. ложки тертого мускатного ореха, щепотка молотой душистой гвоздики, 1/2 ч. ложки соли, 1 лавровый лист, лимонная цедра и черный молотый перец по вкусу.

Разогреть растительное масло в сотейнике. Выложить туда рис, лавровый лист и залить 300 мл воды. Всыпать кокосовую стружку, лимонную цедру, мускатный орех, гвоздику, перец и соль. Все хорошо перемешать. Варить на небольшом огне 10 минут, после этого закрыть крышкой и томить еще 20 минут.

Алла Соловьева

More Interesting Articles

  • Reality Untethered: An Interview with Photographer Vijay Sarathy


    written by alexgray on 2023-06-14 #people

    Led by his instinct and a desire to depict an abstract and emotive view of nature, Vijay Sarathy creates strange and beguiling scenes in his film photography. In this interview we get to know the artist and learn about his creative process.

  • Around the World in Analogue: Gougane Barra, Ireland


    written by sylvann on 2023-06-13 #culture #places #around-the-world

    In this edition of Around the World in Analogue, community member Olga (@olgusz) shares her experience visiting the mystical and scenic Gougane Barra in Ireland.

  • Ashley Humason’s Exploration of the Ominous with Lomography Redscale


    written by eloffreno on 2023-06-12 #gear #people

    Massachusetts-based photographer Ashley Humason shares her exploration of loss, abandonment, mortality and solidarity using Lomography Redscale film.

  • Glistening sports cars crunch on the gravel as they pull up the iconic driveway. Stilettos click on polished marble floors and diamond-encrusted jewelry sparkles on elegantly dressed figures. With a refined black leather and silver metallic design, this sharp and sophisticated ultra-wide instant camera is dressed to impress.

  • Kintsugi: Emphasizing Every Imperfection


    written by cheeo on 2023-06-12 #culture

    Can flaws fit in a society obsessed with perfection? A broken piece of pottery has the answer that perhaps we should also apply to photography.

  • From the Archives: 10 Lomography Interviews with LGBTQIA+ Film Photographers


    written by sylvann on 2023-06-11 #culture #people #places

    In this edition of From the Archives, we look back on some of the most fascinating and inspiring interviews with LGBTQIA+ film photographers in time for Pride Month.

  • Alessandro Scepi’s Dreamy Portraits with the Petzval 80.5 Art Lens


    written by melissaperitore on 2023-06-10 #gear

    For this wonderful series of portraits, photographer Alessandro Scepi used the Petzval 80.5 f/1.9 MKII Art Lens for the first time combined with a Color Negative 400 film.

  • Capture the captivating coastline in ultra-wide-angle snaps and enjoy effortless experimentation with the La Sardina Caleta, dressed in a one-of-a-kind striped fabric design!

  • Why We Celebrate Pride


    written by rocket_fries0036 on 2023-06-09 #culture #people

    In this article we’re taking a look at the origins of Pride Month and showcasing a wonderful mix of photos of LGBTQIA+ faces from all over the world.

  • Transcendental States of Color with Rebecca Harris and the LomoChrome Purple 35 mm Film


    2023-06-08
    #culture #news #places

    Artist and musician Rebecca Harris spent the spring in France writing and recording some new songs with her band Samana. She documented the trip with the LomoChrome Purple 35 mm film and talked to us about how the results of this film mirrored the transformative nature of her environment.

  • Preserving Music Memories Through Film Photography With Romain FX


    written by rocket_fries0036 on 2023-06-07 #culture #people #places

    We talk to producer and DJ Romain FX about his time touring Asia, analogue gear in today’s society, and creating memories with the Lomo’Instant Automat.

  • Don’t know your 35 mm from your 110? Never heard of medium format? Confused about cross-processing? This guide gives a brief overview of everything analogue and you’ll be an expert in no time! Get a head start with film photography with our downloadable 12-page PDF guide.

  • Making a Moment: Dede Dos and a Special Surf Photo on Expired Film


    written by alexgray on 2023-06-06 #people #making-a-moment

    For this edition of Making a Moment, we’re transported to the idyllic island of Okinawa, and the laid back life of Lomographer @dede_dos. He shares with us the moment he captured his son standing up on a surfboard for the first time.

  • Hong Kong & The Philippines Through the Eyes of Ace Chong


    written by sylvann on 2023-06-05 #culture #people #places

    In this interview, we get to know architect Ace Chong and discover his striking street photography of Hong Kong and the Philippines on film.

  • Afternoons with the LomoApparat — Photo Gallery by @bnjmn


    written by sylvann on 2023-06-05 #culture #people #places

    Frames empty of human subjects, solitary objects and a different atmosphere of the same place presented in three albums – these photos by community member @bnjmn are artifacts of various afternoons spent testing out the LomoApparat camera.

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Детский сад Всезнайка
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: